För mer än 20 år sedan skapade Fighter sloganen "Tradition & Innovation" för ett svenskt kampsportsföretag. Den beskriver vår historia och hur vi tänker på ett utmärkt sätt. Men varför skapade Fighter slogans och designade utrustning för andra företag? De flesta tänker på Fighter som Norges äldsta och största kampsportsmärke, mindre känt är att Fighter även har legat bakom flera internationella kampsportsmärken.


Fighter registrerades i början av nittiotalet, men dess historia sträcker sig tillbaka till Erling Enghs Main Street Gym i Strøget i Oslo. Erling sålde även styrketräningsutrustning från boxningsgymmets lokaler och i början av åttiotalet flyttades styrkesektionen till Torggata 29 under namnet Studio Sport och Kai Chr Westergaard kom in i verksamheten. I början låg fokus mest på träningsutrustning och kosttillskott, men kampsportsutrustning – och boxning i synnerhet – blev en allt viktigare del av utbudet. Kampsportsutrustningen tillverkades mestadels i England och tillverkarna där fick flitigt besök av norrmän med bra idéer. Studio Sports andel av kampsportsmarknaden växte snabbt och varumärket "Studio Sport" syntes på allt fler toppidrottare.

Kai Chr Westergaard ville odla kampsportsdelen och etablerade företaget FighterDesign medan Erling Engh ville koncentrera sig på produktion och försäljning av träningsutrustning tillsammans med André Haakonsen och därmed föddes varumärket Fighter. Butiken flyttades till Storgata 37 och döptes om till Fighter Sport.

Tillverkning av sportutrustning, inklusive kampsportsutrustning, flyttades sakta men säkert till Asien under dessa år. För Fighter, med den lilla hemmamarknaden Norge, bjöd detta på nya utmaningar; produktionen i Asien krävde stora kvantiteter, det gick helt enkelt inte att producera bara det som behövdes i Norge. Lösningen blev att erbjuda vår produktionserfarenhet och design till "konkurrenter" utomlands. Fighter varor och designers blev snart tillgängliga i de flesta europeiska länder och USA, inte bara för boxning, utan utrustning för de allra flesta kampsporter. På kort tid beviljades Fighter flera patent i både Europa och USA.

Många Fighter-innovationer var inte patenterbara, till exempel kostymer med ventilerande mesh. När dessa introducerades under ett svenskt varumärke för kumite- och taekwondo-uniformer kom Adidas Taekwondo för att besöka butiken i Storgata för att ta en titt. Inte långt efter introducerade Adidas en taekwondo-dräkt med mesh – kallad Adidas Fighter.

Utvecklingsarbetet krävde täta besök i Asien och Fighter Sport hade vuxit kraftigt; det var omöjligt att hantera både den dagliga driften och utvecklingen samtidigt. 2006 såldes Fighter Sport till lergrundarna Per Chr Pedersen och Fredrik Bjertnæs för att utveckla affärsdelen, medan FighterDesign fortsatte utvecklingsdelen.

Idag har Fighter nått en storlek där det inte längre är nödvändigt att designa för andra märken och märket som är så välkänt inom "handsksporterna" kommer i framtiden även att dyka upp på utrustning för den asiatiska kampsporten. Således, efter en lång och rolig "fight", har cirkeln kommit till ett slut för Fighter.